czwartek, 17 września 2015

Śniadanie? Dziewczyna Kulturysty poleca ;)

Heeej.
Dzisiaj przychodzę z moją propozycją śniadanka. Zdrowego, pysznego i przede wszystkim sycącego. A w roli głównej twaróg! ;)

Twaróg jadam na śniadanie już od jakiegoś czasu. Przestałam na razie spożywać odżywki białkowe, które wcześniej traktowałam jako śniadanie.

Ser twarogowy najlepiej smakuje z dżemem lub z miodem, masłem orzechowym, warzywami. Jednak od pewnego czasu wykorzystuję twaróg do placuszków lub babeczek. ;)

I dlatego chętnie podzielę się przepisem na pyszne muffinki twarogowe. U mnie dziś w wersji nie na słodko. ;)


Co potrzebujemy?
Składniki:
  • twaróg półtłusty 125g 
  • 1 jajko
  • mała cebula (w wersji na słodko zamiast cebuli wykorzystujemy dowolny owoc)
  • łyżka masła
  • mąka żytnia 10g
  • woda
Wykonanie:
  • zaczynamy od pokrojenia drobno cebulki i podsmażeniu jej na maśle

  • oddzielamy białko od żółtka i ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę
  • do miseczki z żółtkiem dodajemy twaróg, mąkę i wodę całość miksujemy (konsystencja "ciasta" nie powinna być za rzadka jeśli jednak tak się stanie można dosypać mąki)
  • do "ciasta" dodajemy ubite białko i podsmażoną cebulę, mieszamy bardzo delikatnie
  • do foremek na muffinki wylewamy nasze "ciasto" 

  • całość wędruje do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25min
I gotowe! ;)

Z podanego przepisu wychodzi około 12-13 muffinek także można się najeść. 

Całość:
407kcal
białko: 32g
tłuszcz: 25g
węgle: 14g

Enjoy! ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz