sobota, 5 września 2015

Kura w sezamie ;)

Dziś trochę kulinarnie. Jest sobota dzień wolny od pracy i treningu.
Kiedy mam czas lubię poeksperymentować w kuchni. Wpadłam na pomysł jak wykorzystać ziarna sezamu i oto proszę bardzo Kura w sezamie. Posiłek białkowo-tłuszczowy gdyż innych nie jadam. ;)

Kilka słów o tych charakterystycznych w smaku ziarenkach.

SEZAM:

  • posiada wiele witamin w tym A, E, z grupy B oraz składników mineralnych np. cynku, fosforu, magnezu,potasu, wapnia i żelaza.
  • jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga układ pokarmowy
  • przynosi ulgę w stanach lękowych i łagodzi stres. :)
Istnieje wiele zastosowań sezamu np. do sałatek, pieczywa, ciastek domowej roboty, u mnie dziś zastąpi tradycyjną panierkę. 

Składniki na 2 lub 3 porcje (podziel jak chcesz :) )

Co potrzebujemy?
  • filet z piersi kurczaka 250g
  • jajko 1szt
  • nasiona sezamu 45g
  • masło do smażenia 20g
  • ulubione przyprawy u mnie pieprz, bazylia i tzatziki.


Wykonanie:
  • rozbite jajko mieszamy z przyprawami
  • pierś namaczamy w jajku i obtaczamy w sezamie
  • rozgrzewamy masło na patelni
  • smażymy kotleciki na małym ogniu, obracając co chwilę aby się nie przypaliły
  • podajemy z warzywami, u mnie kapusta kiszona :)


723 kcal
białko: 71g
węglowodany: 2g
tłuszcz: 48g

Smacznegooo! ;)






2 komentarze: